Verantwoording

Basis maatschappelijke ondersteuning

Basis maatschappelijke ondersteuning

Wat wilden we bereiken?

• Gemotiveerde, actieve vrijwilligers die zich gewaardeerd en gesteund voelen• Organisaties die voldoende toegerust zijn om hun vrijwilligers te begeleiden

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

De gemeente investeert in organisaties zoals WonenPlus en DCL SamenMeer.

Toelichting:

Gemeente voert gesprekken met SamenMeer en WonenPlus over subsidie 2022 en hoe vorm te geven aan de gestelde doelen (op thema's eenzaamheid, dementie en mantelzorg). Beide organisaties nemen ook deel aan de werkgroep Een tegen eenzaamheid en zijn actief op de andere thema's. Gemeente stimuleert en faciliteert waar mogelijk samenwerking in het netwerk om deze thema's met elkaar te verbinden en samen een sterk netwerk rondom kwetsbare inwoners te vormen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We verhelderen de behoeften op het gebied van vrijwilligersbeleid door in gesprek te gaan met partners. In dit gesprek kunnen ook vormen van waardering en het stimuleren van vrijwilligerswerk (zoals een jaarlijkse vrijwilligersprijs of gezamenlijke wervingsacties) onderwerpen zijn. Op basis van de uitkomsten van gesprekken, zal vrijwilligersbeleid worden geformuleerd waarin staat wat van de partners en wat van de gemeente kan worden verwacht.

Toelichting:

De behoeften van vrijwilligers op het gebied van sociaal domein zijn geïnventariseerd. De behoeften van vrijwilligers op cultureel gebied komen nu bij het opzetten van het cultuurplatform goed in beeld. Er wordt nog gezocht naar een passende manier om ook de behoeften van sportvrijwilligers te inventariseren. Wanneer dit compleet is kan het vrijwilligersbeleid worden ontwikkeld.

Wat wilden we bereiken?

• Meer mantelzorgers weten de weg naar ondersteuning te vinden• Minder mantelzorgers voelen zich overbelast• Ondersteuning is aangepast aan de behoeften van de mantelzorger

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Mantelzorgers gaan we actiever opzoeken en we bieden lotgenotencontact (ervaring delen, steun bij elkaar in een ontspannen sfeer) en praktische hulp (bij aanvragen thuiszorg of dagbesteding).

Toelichting:

Door de coronamaatregelen is fysieke ontmoeting nu niet mogelijk. Er bleek nauwelijks behoefte aan lotgenotencontact via digitale media.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We gaan met een of meer hulp- of welzijnsaanbieders laagdrempeligere vormen van respijtzorg (zoals het af en toe een dag of dagdeel overname van de zorg) organiseren.

Toelichting:

Behoefte aan respijtzorg wordt gepeild door een enquête onder mantelzorgers (door de SMD). Zoals eerder genoemd wordt de inzet van stagiaires voor laagdrempelige respijtzorg onderzocht. Als de activiteiten van SamenMeer/Zoete inval weer starten zullen ook daar mogelijkheden worden onderzocht. Regionaal wordt gewerkt aan een logeerhuis als vorm van (geïndiceerde) respijtzorg.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We verdubbelen het aantal uren voor mantelzorgondersteuning met als doel meer mantelzorgers(ook jongeren) te bereiken, meer lotgenotencontacten te organiseren en intensiever te kunnen deelnemen aan het hulp- en dienstverlenersnetwerk in Landsmeer.

Toelichting:

Per 1 januari 2020 werkt de mantelzorgconsulent 16 uur i.p.v. 8 uur in Landsmeer. Extra inzet op lotgenotencontact en bekendheid in het netwerk wordt bemoeilijkt door coronamaatregelen. De mantelzorgconsulent is, naast telefonisch contact met mantelzorgers, betrokken bij: verkenning inzet van stagiaires bij respijtzorg-light (een uurtje of dagdeel "oppas"), verkenning opzet steunpunt eenzaamheid en de samenwerking SamenMeer en Zoete inval.

Wat wilden we bereiken?

Bestrijden van eenzaamheid.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

De gemeente Landsmeer heeft zich recent aangesloten bij het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Onze aanpak zullen we toetsen aan de uitgangspunten van dit actieprogramma.

Toelichting:

De lokale werkgroep Een tegen eenzaamheid heeft een werkplan voor 2021 opgesteld. Hierin staat onder meer dat we de toegevoegde waarde van een steunpunt eenzaamheid gaan onderzoeken, ons aanbod voor netwerkversterking gaan vernieuwen en sterker gaan inzetten op communicatie (PR) rond dit thema. We maken hiervoor gebruik van de expertise van het landelijk actieprogramma. Eenzaamheid heeft veel raakvlakken met de aanpak dementie en mantelzorg. Deze thema's zullen dan ook in samenhang worden aangepakt.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Samen met partners stellen we onze aanpak van eenzaamheid op. Hierbij richten we ons nadrukkelijk ook op jongeren. Bij de aanpak wordt ook de samenleving ingeschakeld, zoals bijvoorbeeld bij de campagne ‘Wie neem je mee?’.

Toelichting:

Er is inmiddels een werkplan voor 2021. Hierin hebben jongeren ook zeker de aandacht. Hierin wordt ook de samenwerking met de jongerenwerkers van Link gezocht.

Wat wilden we bereiken?

Inwoners met dementie en hun naasten worden gezien, adequaat bejegend en juist geïnformeerd.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Eind 2019 wordt in het ontmoetingscentrum "de Zoete Inval" (de ontmoetingsruimte in de Keern), een medewerker aangesteld die 3 à 4 dagen per week een activiteitenprogramma gaat opzetten voor de doelgroep "inwoners met beginnende dementie". De gemeente zal dit financieren uit de transformatie reserve voor uitvoering van het Meerjarenbeleidsplan Sociaal Domein. Dit project duurt drie jaar.

Toelichting:

Programmamaker "de Zoete Inval" is op 1 februari 2020 met activiteitenprogramma gestart. In maart moest dit i.v.m. coronamaatregelen worden gestaakt. In augustus kwam doorstart moeizaam op gang. Inwoners die thuis waren bezocht maakten niet vanzelfsprekend de stap naar de Zoete inval. In november zijn activiteiten t.g.v. strengere coronamaatregelen weer gestaakt. Inmiddels is samenwerking met SamenMeer opgestart. Zodra in de nabije toekomst het corona-beleid het toe laat starten SamenMeer en Zoete inval samen activiteiten voor de doelgroep in de ruimte van de Zoete inval.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Vanaf 2020 worden er trainingen aan inwoners aangeboden om de kennis te vergroten over (omgaan met) dementie. Tenminste 70% van de medewerkers/vrijwilligers moet een training over (omgaan met) dementie gevolgd hebben en online zijn geregistreerd bij Samen dementievriendelijk

Toelichting:

Hiermee is niet gestart omdat het door de coronamaatregelen niet mogelijk is hier vorm aan te geven. Inmiddels is duidelijk geworden dat "dementievriendelijk" niet wordt beschouwd als apart thema of doelstelling, maar dat het in samenhang met de thema's en doelstellingen op het gebied van eenzaamheid en mantelzorg en GGZ-problematiek zal worden aangepakt. Hulp- en zorgverleners, welzijnswerkers, vrijwilligers maar ook ondernemers en andere inwoners zullen bij dit onderwerp worden betrokken..

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Voor de bekendheid van hulp en zorg in de diverse fasen van dementie wordt i.s.m. de partners een (digitale) sociale kaart opgezet.

Toelichting:

Hier wordt aan gewerkt vanuit het regionaal netwerk Ketenzorg Dementie Zaanstreek Waterland. De website is in ontwikkeling.

Wat wilden we bereiken?

Langer zelfstandig blijven wonen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

 Ook door de intensievere samenwerking tussen gemeentelijke team Fysiek en Sociaal Domein komt hier meer aandacht voor bij nieuwbouw of renovatie en (her)inrichting van de openbare ruimte.

Toelichting:

Er zijn momenteel geen specifieke projecten waarop dit van toepassing is. Beleidsmedewerker(s) sociaal domein zijn wel betrokken bij de ontwikkeling van de omgevingsvisie, het groenbeleid en het afvalbeleid. Er zijn werkafspraken gemaakt tussen de uitvoering Wmo en de coördinator openbare ruimte over aanpassingen in de openbare ruimte. De gebiedsmanager heeft recent een schouw gedaan met een gehandicapte inwoner om belemmeringen in de openbare ruimte te inventariseren. Er wordt kortom intensiever samengewerkt tussen fysiek en sociaal domein.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Co-creatie met bewoners zoals bij Havenzathe zal de komende jaren ook bij andere projecten worden toegepast. Door de inbreng van bewoners zal er naar verwachting meer aandacht zijn voor toegankelijkheid en ontmoeting in de buurten.

Toelichting:

Er is in 2020 geen nieuw project met co-creatie gestart.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Er wordt relatief weinig verhuisd in Landsmeer. We gaan in samenspraak met corporaties inzetten op mogelijkheden om doorstroom te bevorderen; bijvoorbeeld woonadviesgesprekken met senioren.

Toelichting:

Beleidsmedewerker Wonen neemt deel aan regionale werkgroep om doorstroming voor senioren te verbeteren. In Landsmeer blijft doorstroming lastig omdat er geen woningen zijn om naar door te stromen. Op dit moment zijn de mogelijkheden om voor senioren geschikte woningen te bouwen nihil. In de verkenning of een Woon-Zorg-visie voor Landsmeer relevant is zal dit probleem worden benoemd. De komende 2 jaar lijkt er geen perspectief om deze doelstelling (woonadviesgesprekken, doorstroming van senioren) te verwezenlijken.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Om uitstroom uit beschermd wonen en opvang mogelijk te maken gaat de gemeente (i.s.m. de regio) afspraken maken met de woningcorporaties over het beschikbaar stellen van vrijgekomen woningen en afstemming bevorderen tussen corporaties en zorgaanbieders over ambulante begeleiding.

Toelichting:

Er zijn inmiddels Woonzorgprestatieafspraken gemaakt. Daarin zijn geen aantallen woningen afgesproken omdat het nog niet bekend is hoeveel we nodig hebben. Wel is afgesproken om samen te werken aan een sterk netwerk rondom deze kwetsbare inwoners. Daarnaast werken de beleidsmedewerkers Wonen en Wmo samen aan een verkenning naar de relevantie van een Woon-Zorg-visie voor Landsmeer. Hierin zal deze doelstelling ook worden opgenomen.

Deze pagina is gebouwd op 07/01/2021 18:05:48 met de export van 07/01/2021 17:53:35